16 Mart 2013 Cumartesi

Dukan Diyeti: Kahvaltılıklar


POŞE YUMURTA
EVRE:ATAK-SEYİR-GÜÇLENDİRME

Beyazı tam pişmiş sarısı ise akışkan nefis bir yumurtaya çok az kişi hayır diyebilir sanırım:)
Fincanda yumurta gibi bu yöntem de istenen kıvamda yumurta yemek isteyenler için ideal.Poşe tekniği yağsız pişirme için ideal bir yöntem olduğundan Dukan'a son derece uygun.
Suda pişirme anlamına gelen poşe, pişerken dağılma riski olan balık ve meyveler için de kullanılabiliyor.
Özellikle yağlı balıklardan somon için güzel bir pişirme tekniği.
Yapılışı oldukça kolay gibi gözükse de birkaç püf noktasına uymadan yapıldığında istenen sonucu almak mümkün değil.Yumurtanın suda dağılmaması için,
-Yumurtanın taze olmasına dikkat edin.Hafifçe salladığınızda içi sallanmıyorsa tazedir.
-Tencerenizi pişireceğiniz yumurta adetine göre pişerken birbirlerine değmeyecek genişlikte seçin.
-Su kaynadıktan sonra altı iyice kısılıp fokurdamamasını sağlayın.
-Suya mutlaka sirke ve tuz ekleyin.
-Yumurtayı direk suya değil önce başka bir kaseye kırıp suya yakın mesafeden bırakın.

Poşe yumurtayı sarımsaklı yoğurtla çılbır olarak,ıspanak gibi sebze sotelerin üzerinde,sandviçlerinizde kullanabileceğiniz gibi sadece kahvaltıda da yiyebilirsiniz.





Tencereye 3 parmak yüksekliğinde su konur ve kaynatılır.Su kaynadığında 2 yk sirke ve 1 tutam tuz eklenip karıştırılır.Ateş kısılır ve suyun fokurdamaması sağlanır.
Yumurta önce bir kaseye kırılır ve nazikçe suyun içine kaydırılır.beyazının dağılmaması ve düzgün görünümde olması için kevgirle yavaş yavaş kendi çevresinde döndürülür.Dışı tamamen opak hale gelene dek(yaklaşık 3 dk.)pişirilir.
Kevgirle alınarak arzu edilen şekilde servis edilir.(Sulu kalmaması için önce bir kağıt havluya alıp sonra servis edebilirsiniz.)

Afiyet olsun.


TARÇINLI ÇÖREK

EVRE:ATAK-SEYİR-GÜÇLENDİRME

MALZEMELER:
Pancake için;
-2 yumurta akı
-2 yk yulaf kepeği
-6 yk yağsız süt
-1 yk toz tatlandırıcı
-1 çay kaşığı kabartma tozu
-4-5 damla tereyağ aroması
-4-5 damla vanilya aroması

Sosu için;
-2 yk süttozu
-3 yk ılık su
-1/2 tatlı kaşığı tarçın
-1 yk toz tatlandırıcı



Pancake malzemeleri homojen bir kıvam alana dek çırpılır.Sos malzemeleri de ayrı bir kapta iyica çözülene dek karıştırılır.

Tava ısıtılır.Pancake karışımından 1 kepçe dökülür.Ateş en kısık konuma getirilir.




Hiç beklemeden ,tarçınlı karışımdan pancake üzerine bir kaşıkla spiral deseni şeklinde dökülür.
Kısık ateşte pancake kabarıp üzeri göz göz olana dek pişirilip arkası çevrilir.Ateş hiç yükseltilmeden arka tarafı da pişirilir.



not:ben kahve tabağı büyüklüğünde minik boy tavada3 adet pişirdim.Siz büyük tavada bir seferde de pişirebilirsiniz.Ayrıca üzerine custard sos da çok yakışır.

Afiyet olsun.


YULAF KEPEĞİ GEVREĞİ


EVRE:SEYİR-GÜÇLENDİRME
Kahvaltılık gevrekler vakti olmayanlar için en pratik seçimler.Piyasada birçok çeşidi olsa da hiçbiri bizim için uygun değil ne yazık ki.

Bu gevrekler gerçekten çok güzel oldu.O kadar çıtır oldular ki süt koymadan bile bisküvi olarak yenebilir.(hatta tuzlu ve baharatlı olarak yapıp cips niyetine de yiyebilirsiniz.)

Ben tek porsiyonluk olarak yaptım.Kocaman bir kase dolusu oldu.Bolca yapıp porsiyonlara bölerek elinizin altında hızlı öğün olarak bulundurabilirsiniz.

Özellikle çalışanların çok işine yarayacak eminim.Tarif ise o kadar basit ki şimdiye dek kepekle hiçbir tarifi tutturamamış olanlarınız bile kolaylıkla yapabilir.

Bu tarifte yulaf kepeği karışımı kullandığım için seyirden itibaren uygun.Bir deneme de normal kepekle yapmayı düşünüyorum.Beğenirsem yayınlarım:)

MALZEMELER:
-3 YK doğalsan yulaf kepeği karışımı
-1 çay bardağı su(küçük boy)
-1 yk toz tatlandırıcı
-1/2 tatlı kaşığı tarçın



Tüm malzemeyi iyice karıştırarak bulamaç haline getirin.Yağlı kağıt üzerine olabildiğince ince yayın.(çok düzgün olmasına gerek yok.kalın olmamasına dikkat edin yeter.)
Önceden 180 derecede ısıttığınız fırında 15 dakika kadar iyice kızarana dek pişirin.

Hafif ılındığında istediğiniz büyüklükte parçalayarak kullanabilirsiniz.
Afiyet olsun:))



MAYALI EKMEK(doğalsan yulaf kepeği karışımıyla)


EVRE:SEYİR-GÜÇLENDİRME

Mayalı ekmek denemem de başarıyla sonuçlandı:)Hem tadı hem de görünümü mısır ekmeğine benzedi.Ben seyir ve güçlendirme için 2 günlük ölçü yaptım.Daha fazla yapıp buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

MALZEMELER:
-6 yk yulaf kepeği karışımı
-4 yk yağsız süttozu
-2 çay bardağı ılık su
-1 tatlı kaşığı kuru maya
-az tuz




Fırın 50 derecede ısıtılır.(mayalanma için kullanacağız.)
Kepek karışımı ,süttozu,bir tutam tuz ve maya karıştırılır.
Ilık su yavaş yavaş eklenerek koyu kek hamuru kıvamında bir karışım olana dek karıştırılır.
Uygun büyüklükte bir fırın kabına karışım aktarılır.(Silikon kalıpta pişirebileceğiniz gibi muffin kalıplarında da küçük ekmekçikler olarak yapabilirsiniz.Cam kap kullanacaksanız yapışmaması için 1-2 damla z.yağ ile kalıbı yağlamanız veya yağlı kağıt kullanmanız gerekiyor.)
50 derecede ısıtılmış fırında 1 saat kadar mayalandırılır.
Hamur kabardığında ısı 150 dereceye çıkarılır.20 dakika kadar bu ısıda pişirildikten sonra 175 dereceye çıkarılan ısıda 15-20 dk.daha pişirilir.Fırından çıkarılmadan soğutulur.

NOT:küçük kalıplar kullanacaksanız pişirme süresi yarı yarıya düşürülmelidir.



BİBERDE MENEMEN



EVRE:SEYİR(PS)-GÜÇLENDİRME

Diyetten sıkılmamanın bir yolu da alışılageldik tarifleri süsleyip püsleyip sunmak.Böylece hem gözünüz doyar hem de farklı bir yiyecek yiyormuş gibi hissedersiniz:)
Menemeni bibere doldurmak da bunlardan biri.Basit ama şık bir fikir:))

MALZEMELER:
-2 adet dolmalık biber
-2 yumurta(1 tam+1 ak)
-2 yk lor peyniri
-1 yk yağsız civil peyniri
-1 küçük domates
-tuz,karabiber
Biberlerin sapları kapak şeklinde kesilerek çekirdekleri ayıklanır.
Domatesin kabukları soyulup, çekirdekleri çıkartılarak minik minik doğranır.
Yumurta,domates,peynir ve baharatlar iyice karıştırılır.Biberler devrilmemesi için muffin kalıplarına oturtulur ve içi doldurularak kapakları kapatılır.180 derecede ısıtılmış fırında pişirilir.





IZGARALIK PEYNİR


EVRE:ATAK-SEYİR-GÜÇLENDİRME

Aslında tadı ve kıvamı Hellim gibi olsa da ayıp olmasın diye hellim demedim:)Çünkü o kadar kolay yapılıyor ki hellime haksızlık olacaktı.Light labne yaparken süttozu kullanmıştım biliyorsunuz.Sade sütten çok daha kolay kıvam alabildiğinden bu peynirde de onu tercih ettim.
Ayrıca bu peynir için mutlaka mikrobiyel peynir mayası edinmelisiniz.Ben internet üzerinden almıştım ama marketlerde de bulunabiliyormuş.Özellikle peynir satan dükkanlardan temin edebilirsiniz.En küçük ambalajı tercih edin çünkü 1 damlası 1 lt süt için yeterli geliyor.
Mayayı lor veya çökelek yaparken de kullandığınızda çok daha kıvamlı ve lezzetli peynirler elde etmek mümkün.



MALZEMELER:
-200 gr=1 paket Pınar süttozu
-4 su bardağı sıcağa yakın ılık su
-1 damla mikrobiyel maya

Pişirmek için:
-1 tatlı kaşığı kaya tuzu

Süttozu cam bir kase içinde su ile iyice çözünene kadar karıştırılır.Maya eklenerek karıştırılır ve üzeri kapatılarak yoğurt mayalar gibi ılık bir yerde yaklaşık 8 saat mayalandırılır.(süreci hızlandırmak için quark peyniri'ndeki yöntem gibi 60-80 derece arasındaki fırında 2-3 saatte de bekletebilirsiniz.)

Süre sonunda peyniriniz çok koyu kıvamlı bir yoğurt gibi görünecek.İnce delikli bir süzgeç üzerine tülbent konularak peynir içine aktarılır.(Kasedeki suyu dökmeyin.)İyice süzülmesi için uygun bir yere asılır.3-4 saat süzdürülür.



Kasede kalan su tencereye alınır ve tuz eklenerek kaynatılır.(Su azsa bir miktar daha ekleyebilirsiniz.)Peynir tülbentle beraber suyun içine konur ve yaklaşık 15 dakika pişirilir.


Pişen peynir tekrar süzülmesi için süzgeçe alınır.Tamamen kuruduğunda dilimlenerek ızgarada kızartılır.

Afiyet olsun:)



PIRASA MÜCVERİ

EVRE:SEYİR(PS)-GÜÇLENDİRME
Mücver hem sebze hem kepek hem de protein içeriğiyle çok doyurucu ve dengeli bir Dukan öğünü tercihi.Pırasalı versiyonu ise kabağın tahtını sallayacak lezzette.Her yemeğe burun kıvıran bebeğim bile bayıla bayıla yediyse bu tarif mutlaka denenmeli:))

MALZEMELER:
-2-3 adet pırasa
-3 yumurta(2 tam-1 beyaz)
-3 yk lor
-1 yk yulaf kepeği
-1/2 çay bardağı yağsız süt
-çeyrek demet maydanoz
-az tuz
-karabiber
-toz kırmızı biber




Pırasa ve maydanoz incecik doğranır.Tüm malzeme derin bir kap içine alınarak iyice karıştırılır.
5 dk.kadar dinlendirildikten sonra kaşıkla iyice ısınmış yapışmaz tavaya istenen büyüklükte dökülür.Ateşin altı kısılarak her iki tarafı da kızartılır.(yüksek ateşte dışı hızlı pişecek içi çiğ kalacaktır.)


Afiyet olsun:))

Kaynak: http://www.dukandiyetitariflerim.com/search/label/KAHVALTILIKLAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder